Amazon wil duizenden satellieten lanceren om internet uit de ruimte aan te bieden

Amazon

Amazon is van plan om een netwerk van ruim drieduizend satellieten te lanceren. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf heeft ingeleverd, meldt CNBC. De satellieten moeten samen wereldwijd internet gaan bieden.

Het project heet Project Kuiper. Kuiper is een riem aan objecten waaronder asteroïden en dwergplaneten. Het is vernoemd naar de Nederlands-Amerikaanse astronoom Gerard Kuiper.

“Project Kuiper is een nieuw initiatief om een verzameling aan satellieten die laag in een baan om de aarde draaien en een breedbandverbinding met weinig vertraging en hoge snelheden bieden aan gemeenschappen die deze verbinding nog niet hebben”, aldus een woordvoerder van het internetbedrijf.

Het voorstel is om een netwerk van 3.236 satellieten op te bouwen. Het bouwen, lanceren en aansturen van de satellieten gaat een hoop geld kosten, waarschijnlijk miljarden dollars. CEO Jeff Bezos heeft zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin echter al met ruim een miljard dollar per jaar gefinancierd en Amazon blijft een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

Concurrentie

Amazon is niet het enige bedrijf dat aan een dergelijk netwerk van satellieten werkt om internet aan te bieden. SpaceX lanceerde vorig jaar al twee testsatellieten voor zijn “Starlink”-netwerk, dat uiteindelijk uit 4.425 satellieten moet bestaan. Het bedrijf OneWeb heeft vorige maand de eerste satellieten van zijn netwerk gelanceerd, dat 650 satellieten moet bevatten.

Verder hebben Boeing en Telesat ook al plannen onthuld voor dergelijke netwerken.

Foto: Shutterstock.com