Google heft adviesraad voor AI-ethiek na een week alweer op

Google

Google heeft bekendgemaakt dat het zijn externe adviesraad ontworpen om zijn gebruik van kunstmatige intelligentie heeft opgeheven. De adviesraad werd vorige week opgericht, waarna het het doelwit werd van flinke kritiek, schrijft The Verge.

De adviesraad, genaamd Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC), bevatte diverse prominente academici uit diverse branches, waaronder kunstmatige intelligentie (AI), filosofie, psychologie en robotics. Maar er zaten ook mensen in met een beleidsachtergrond, waaronder leden van voormalige presidentiële afdelingen in Amerika.

Daarnaast zat Kay Coles James in de raad, de president van de Heritage Foundation en een erg conservatief figuur die openlijk anti-LHBTQ-uitspraken heeft gedaan. Via de Heritage Foundation probeerde James ook te vechten tegen pogingen om de rechten van transgenders uit te breiden en pogingen om klimaatverandering aan te pakken. De kritiek van afgelopen week, ging met name om hem.

Het doel van de adviesraad was om te controleren dat het AI-werk van Google zijn AI Principles volgde. Dat zijn richtlijnen die CEO Sundar Pichai vorig jaar opzette, nadat bleek dat het bedrijf deelnam aan een drone-project van het Pentagon, waarbij het onderzoek naar machine learning van het bedrijf gebruikt werd. Die samenwerking is ondertussen stop gezet.

Adviesraad opgeheven

Een woordvoerder van Google stelt nu dat de ATEAC in de “huidige omgeving niet kan functioneren zoals we willen”. “Daarom heffen we de raad op en gaan we terug naar de ontwerpfase. We blijven verantwoordelijk in ons werk over de belangrijke problemen die AI met zich meebrengt, en we zullen andere manieren vinden om meningen van buitenaf te krijgen over deze onderwerpen.”

Foto: Shutterstock.com