Amazon wil eigen vliegtuigen leasen om kosten te besparen

Amazon doet er alles aan om minder afhankelijk te worden van de bezorgers van externe partijen, zoals UPS en PostNL. De Amerikanen zouden nu zelfs van plan zijn om twintig vrachtvliegtuigen te leasen.

Dat is althans wat Jay Greene en Dominic Gates van The Seattle Times melden. Volgens anonieme bronnen zou Amazon in gesprek zijn met Boeing en is het de bedoeling dat er twintig 767’s ingezet worden om het transport per vliegtuig zelf te kunnen verzorgen. Het gaat in eerste instantie om pakketjes die binnen de Verenigde Staten blijven, maar wie weet wat er gebeurt als het experiment een succes blijkt.

Amazon zou het heft in eigen hand willen nemen om minder last te hebben van vertragingen bij zijn partners. Daarnaast zou het met eigen vliegtuigen mogelijk zijn om te besparen op bezorgkosten. Om diezelfde reden schafte de internetwinkel onlangs duizenden vrachtwagens aan. Er zullen overigens behoorlijk wat pakketjes bezorgd moeten worden om alle kosten terug te verdienen, want het leasen van één 767 kost al zo’n 600.000 dollar per maand.