Amazon wil surveillance met drones als dienst gaan verkopen

Amazon

Amazon heeft in de Verenigde Staten een patent ontvangen op een nieuwe dienst die het “surveillance as a service” noemt, meldt Quartz. Het product zelf is een drone die “surveillance-acties” mag ondernemen op het terrein van een geautoriseerde partij. Ook kan het beelden maken van dat gebied voor surveillance-beelden.

Het patent werd op 12 juni 2015 aangevraagd en op 4 juni dit jaar toegewezen. Het bedrijf stelt in het patent dat drone-gebaseerde surveillance veel beter zou werken dat de traditionele variant met videocamera’s, die een gelimiteerd blikveld hebben. Die camera’s kunnen gemakkelijk dingen missen, gemanipuleerd worden en kapot gemaakt worden door een inbreker.

Logische stap

Bovendien is drone-gebaseerde surveillance een logische stap voor Amazon. Het bedrijf heeft namelijk veel geïnvesteerd in zowel drones als surveillance. Zo wil het bedrijf drones gebruiken om pakketjes te bezorgen. Over een paar maanden kan het zelfs al beginnen met zijn Prime Air-drone om bestellingen te bezorgen.

Het patent van Amazon verklaart dat surveillance simpelweg een tweede taak zou zijn voor een drone-gebaseerd systeem, naast het afleveren van bestellingen. Het bedrijf stelt voor dat gebruikers zich aanmelden op een surveillance-systeem, waardoor je het dus als dienst geleverd krijgt.

Dat Amazon het patent heeft gekregen, betekent overigens niet dat de dienst er ook echt komt. Tech-bedrijven vragen regelmatig patenten aan, maar lang niet al die patenten worden uiteindelijk ook producten.

Foto: Shutterstock.com