Amber Case: iedereen is een cyborg

Dat techniek ons verandert, zowel extrinsiek als intrinsiek, staat hopelijk buiten kijf. Volgens Amber Case, cyber anthropologist van beroep, veranderen we in een scherm-starende, knoppen-klikkende versie van onszelf. Rennen zonder stilstaan, maar gaat dat wel goed?

De ontwikkelingen vanuit een ander perspectief bekijken kan zo verfrissend zijn. In haar TED talk eind 2010 gaat Case in op de manier waarop we steeds meer verbonden raken aan een extern brein en hoe het onze persoonlijke ontwikkeling en onderling gedrag beinvloed.

Overigens zou het te makkelijk zijn om de filosoferende Case weg te zetten als een tegenhanger van de razendsnelle ontwikkelingen die ons overkomen. Sterker, de Amerikaanse is er van overtuigd dat de versterking van de “human-technology interface” – de klik tussen mens en techniek – zal bijdragen aan het verkleinen van het gat tussen individu en gemeenschap. Daarnaast zou een verdere samensmelting van technologieën onze wereld in een hogere versnelling gooien als het gaat om communicatie en educatie.

Hieronder Case’s presentatie uit december 2010: