AMD verrast op CES 2014 met waanzinnig compacte ‘Nano PC’

Terwijl de tablets en smartphones weer een slagje groter lijken te worden in 2014, verrast processor-fabrikant AMD vriend en vijand tijdens de CES in Las Vegas met een ‘Nano PC’. Slechts een prototype, maar wel een concept dat de zintuigen laat tintelen.

Na de introductie van de 64-bits architectuur in de iPhone 5s in september, waren de signalen wat mij betreft duidelijk. De smartphone van vandaag, is je portable personal computer van de toekomst. Een mobiele werkplek, die op diverse manieren kan verbinden met externe schermen, een muis en toetsenbord.

Terug naar Las Vegas. Tijdens de CES wordt er bij de stand van AMD een kastje met de afmetingen van een Galaxy Note 3 met een HDMI-kabel verbonden aan een scherm. Binnen luttele minuten is Windows 8.1 opgestart en draait FIFA14 op volle toeren.

AMD_nano_pc_ces_2014

Het is AMD’s nieuwste prototype, een Nano PC. Met een 256 GB SSD, camera, Bluetooth- en WiFi-ondersteuning en een DockPort-connector, allemaal aangestuurd door AMD’s nieuwst Mullins chip. Een verbluffend voorbeeld van techniek en productdesign.

De Nano PC wordt tijdens de CES vooral getoond als een soort multimedia set-top box (in combinatie met een extra verbindingsstation), maar is op basis van zijn specificaties natuurlijk op tal van andere manieren in te zetten.

Overigens heeft AMD nog geen concrete plannen om de Nano PC op de markt te brengen, dus we moeten vooral hopen dat het een paar ogen heeft geopend bij concullega’s!