Amerikaans hotel neemt eerste robotbutler in gebruik

We zijn weer een stap dichter bij ‘The Jetsons“. Het Amerikaanse Aloft Hotel heeft namelijk de eerste robotbutler ‘in dienst genomen’. Met de inzet van Wall-E, de humor van Rosie en de vage herinnering aan R2D2, alsdus zijn nieuwe werkgever.

In het futuristische Aloft Hotel in Cupertino kan het volgende scenario zich voordoen: je bent je tandenborstel vergeten en belt de receptie als redmiddel. Tien minuten later open je de deur en staat A.L.O voor je neus, een robotbutler van ongeveer een meter hoog. De kleine robot opent zijn laadklepje en wijst je via zijn touchscreen op het feit dat je tandenborstel in het compartiment zit.

Een fooi is niet nodig, mits je de robot even bedankt via twitter via de hashtag #meetbotlr.

A.L.O has the work ethic of ‘Wall-E,’ the humor of Rosie from The Jetsons and reminds me of my favorite childhood robot, R2-D2

De A.L.O Botlr is een SaviOne, een robot uit de fabriek van het Amerikaanse Savioke. Dat bedrijf, met investeringen van onder andere Google, is opgericht door Steve Cousins. Tot voor kort was hij nog CEO van het gestopte Willow Garage, bekend van de PR2 robot.
In tegenstelling tot de PR2, die ik vorig jaar nog in de praktijk mocht ervaren, is de SaviOne geen onderzoeksrobot, maar een echte hulp in huis. De robot is via Wi-Fi en 4G te bedienen door een mens, maar is tegelijkertijd dankzij sonar, een 3D-camera en vier wielen in staat om volledig autonoom door een hotel te navigeren.

Hoewel het volgens Cousins enthousiasmerend is om zijn SaviOne terug te zien in de praktijk, is er volgens de Amerikaan nog een wereld te winnen voordat we overal in de wereld begroet worden door een robot. Naast acceptatie is er bijvoorbeeld nog het kostenplaatje. Cousins benadrukt dat de SaviOne slechts een fractie van de kosten van een PR2 ($400.000) heeft, maar nog altijd een pittig prijskaartje draagt.

Desalniettemin is hij positief over de ontwikkeling en samenwerking met Aloft. Wanneer het resultaat naar wens is, zullen in 2015 meer van de Starwood hotels in de keten worden uitgerust met een robotbutler.