Amerikaans ministerie van Justitie wil informatie over bezoekers anti-Trump-website

Het Amerikaanse ministerie van Justitie eist dat webhoster Dreamhost informatie over de beheerders en bezoekers van een anti-Trump-website overdraagt. Dreamhost kreeg een zoekbevel (PDF) waarmee informatie over de website disruptj20.org wordt opgevraagd. De website organiseert protesten tegen de Amerikaanse president Donald Trump.

Niet alleen wordt er om informatie over de beheerders van de site gevraagd, maar ook over de verbindingen die eerder met de website werden gemaakt. De website werd vanaf zeker 1,3 miljoen verschillende ip-adressen bezocht, meldt Dreamhost in een blogbericht.

Demonstraties

Waarom de informatie wordt opgevraagd, is niet duidelijk gemaakt door het ministerie. Het lijkt er echter op dat het bevel te maken heeft met demonstraties tijdens de inauguratie van Trump. Daarbij werden ongeveer tweehonderd mensen opgepakt. De website was een van de grootste organisatoren van de protesten, al werd er alleen opgeroepen tot vreedzaam protest. Diverse arrestanten worden verdacht van onder meer vandalisme. Verdere informatie over het onderzoek naar de beheerders en bezoekers van de website is geheim.

Dreamhost wil niet meewerken aan het bevel, waardoor het nu verwikkeld is in een rechtszaak tegen het ministerie.”Dit is naar onze mening een goed voorbeeld van een onterechte inzet van onderzoeksbevoegdheden en een duidelijk misbruik van overheidsgezag.” Een uitspraak moet nog komen.

Het ministerie zegt in een document dat is ingediend bij de rechtbank echter dat Dreamhost geen goede reden heeft om het bevel aan te vechten. Volgens de openbaar aanklager kan het bedrijf geen beroep doen op de privacywetgeving.