Amerikaans Senaat gaat akkoord met ban op Kaspersky-software binnen overheid

Binnen het Amerikaanse senaat wordt voortaan geen software van Kaspersky meer gebruikt. Het Senaat is akkoord gegaan met een initiatief voor de ban, meldt NU.nl.

Het verbod werd ingediend als amendement bij de National Defense Authorization Act. Binnen die wetgeving wordt het budget voor defensie bepaald. Het Senaat is nu akkoord gegaan met het voorstel. De programma’s werden in juli echter al van een lijst met aanbevolen overheidssoftware gehaald.

Het Department of Homeland Security (DHS) bepaalde eerder deze maand al dat overheidsinstanties in Amerika geen software meer mogen gebruiken van Kaspersky Lab. Software afkomstig van dit bedrijf moeten dit jaar nog van de computers van overheidsinstanties verwijderd worden.

Banden met Rusland

Reden is dat het ministerie van Defensie bang is dat Kaspersky banden heeft met de Russische overheid. Zou dat zo zijn, dan wordt de software mogelijk voor spionage misbruikt. Het beveiligingsbedrijf ontkent zelf dat die banden bestaan. Daarnaast zegt het bedrijf dat het geen enkele regering helpt met cyberspionage.

De afbeelding bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Wikimedia-gebruiker Mmovchin onder Creative Commons BY-SA-3.0.