De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse tegenhanger GCHQ tappen al meer dan tien jaar telefoons in vliegtuigen af. Dat schrijft The Intercept op zijn website in een stuk dat is gemaakt is door Le Monde. Uit het onderzoek van het Franse dagblad naar geheime documenten blijkt dat de Britse inlichtingendienst in staat was om gesprekken op commerciële vluchten af te luisteren, bijna op het moment dat ze gevoerd werden.
Toestellen van luchtvaartmaatschappij Air France zouden al sinds 2005 op de radar van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten staan. Ook Air Mexico was een doelwit vanwege terroristische dreiging die al sinds 2003 door de NSA werd geconstateerd. Air France begon in 2007 met experimenten om het gebruik van een telefoon in vliegtuigen mogelijk te maken.
Ook toestellen van BlackBerry zijn volgens het onderzoek van Le Monde specifiek doelwit geweest van de inlichtingendiensten. Zij konden daarbij ook tekst- en chatberichten, het gebruik van sociale media, reisapps, en diensten zoals BitTorrent en Skype monitoren.
Het onderzoek van Le Monde is gebaseerd op documenten van klokkenluider Edward Snowden. Hij openbaarde in 2013 de massale afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten. De massasurveillance is volgens Le Monde de belangrijkste openbaring die Snowden naar buiten bracht. Sinds de onthullingen voeren voor- en tegenstanders van het werk van inlichtingendiensten een debat over de balans tussen de strijd tegen terrorisme en het recht op privacy.