Amerikaanse leger test mysterieuze GPS-stoorzender

Er lijkt iets mysterieus gaande te zijn in de Amerikaanse Mojave-woestijn. De Naval Air Weapons Center daar heeft de FAA namelijk gewaarschuwd voor een geheimzinnige test, waarbij het GPS-signaal van vliegtuigen verstoord kan worden. Wat er exact wordt getest is nog onduidelijk, maar het idee van een GPS-stoorzender kan flink wat implicaties met zich meebrengen. Zouden de Verenigde Staten wellicht werken aan een manier om drones tegen te gaan?

GPS is inmiddels een vanzelfsprekend onderdeel van iedere telefoon, maar de satelliettechnologie wordt ook gebruikt zodat drones en andere apparatuur hun locatie op de kaart kunnen vinden. Door het GPS-signaal in een breed gebied efficiënt te verstoren, zou het leger bijvoorbeeld drone-aanvallen op grote schaal kunnen voorkomen. De stoorzenders werken vermoedelijk alleen in de lucht, waardoor je nog steeds Google Maps op je telefoon kunt gebruiken.

Gizmodo vroeg aan het leger wat er exact wordt getest, maar kreeg geen duidelijk antwoord. Het zou gaan om een “algemene test”.