Frankrijk lanceert app om bezoekers EK 2016 te waarschuwen bij terrorisme

SAIP EK 2016

Mocht het je ontgaan zijn door het gebrek een een Nederlandse deelname: vrijdag begint het EK 2016 in Frankrijk. En juist doordat het Frankrijk plaatsvindt, maken mensen zich zorgen over eventuele terroristische aanslagen. De grote mensenmassa’s en de media-aandacht voor het EK 2016 maken het een perfect doelweit. Frankrijk doet er uiteraard alles aan om dit te voorkomen. Zo hoorden we al over een droneverbod dat geldt rond de stadions.

Mocht er nu toch wat gebeuren of mocht er een dreiging zijn, dan is het belangrijk om bezoekers en mensen in de omgeving snel van de juiste informatie te voorzien. En daarvoor heeft de Franse overheid een speciale app ontwikkeld: SAIP, wat staat voor Système d’alerte et d’information des populations.

De app stuurt lokale meldingen op basis van locatie-informatie en de belofte is dat die binnen een kwartier nadat een incident heeft plaatsgevonden worden verstuurd. Daarnaast is het mogelijk om ook andere locaties in de gaten te houden en de officiële berichten uit de app te delen via social media. Op die manier wil men voorkomen dat geruchten op social media een eigen leven gaan leiden.

De app is volledig vertaald in het Engels en geeft ook tips over wat je in welke situatie het beste kunt doen. Hij is te downloaden voor iOS en Android.