Amerikaanse luchtvaartautoriteiten staat gebruik van drones in Hollywood toe

De FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, hebben goedkeuring gegeven voor het gebruik van drones voor filmproducties. Niet geheel zonder haken en ogen, maar de goedkeuring lijkt een behoorlijk breuk met de status quo.

Tot voor kort was het beleid van de FAA rond het commercieel inzetten van drones kraakhelder: verboden. Ook in het afgelopen half jaar, waarin diverse commerciële innovaties met onbemande vliegtuigen kwamen bovendrijven, bleef de autoriteit onvermurwbaar.

Maar de glitter en glamour van Hollywood doet schijnbaar wonderen. Volgens de New York Times heeft de FAA namelijk hun goedkeuring gegeven aan 6 van de 7 filmproductiemaatschappijen die drones willen gaan inzetten op hun sets.

Echt helemaal zonder tegeneisen kwamen de productiemaatschappijen er overigens niet vanaf. Zo mogen de drones alleen ingezet worden op sets waar geen publiek aanwezig is en moet de bestuurder van de drone een officiële pilotenlicentie hebben.

Op het eerste gezicht lijkt de goedkeuring nauwelijks noemenswaardig, maar het is wel degelijk de uitkomst van een grote verandering van gedachtegoed binnen de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Misschien wel een die innovaties als de bezorgende drones van Amazon weer een stap dichterbij brengen.