Amerikaanse overheid eist niet langer toegang tot versleutelde berichten

President Barack Obama is niet langer van plan om via de wet toegang af te dwingen tot versleutelde berichten en communicatie, zo heeft het Witte Huis dit weekend bekend gemaakt.

Sinds de onthullingen van Edward Snowden over de werkwijze van de NSA steken bedrijven steeds meer energie in het beveiligen van internetverkeer. Het is daarmee zo goed als onmogelijk geworden om op afstand mee te lezen met het berichtenverkeer tussen smartphones en dat zinde de Amerikaanse overheid niet. Vooral de FBI hamerde erop dat het voor terroristen zo wel erg gemakkelijk werd om ongezien met elkaar te communiceren.

De roep om zogenaamde backdoors lijkt nu echter te verstommen, want Obama is niet meer van plan om via de wet alsnog toegang te krijgen tot versleuteld verkeer. “We hopen dat bedrijven begrijpen wat belangrijk is voor de nationale veiligheid en wat het risico is als kwaadwillenden gebruik maken van versleutelde diensten”, liet een woordvoerder weten aan Reuters. “We zullen verder geen maatregelen nemen, maar dat neemt niet weg dat encryptie het werk van de FBI een stuk ingewikkelder maken.”