Amerikaanse politie valt CES-kraam van scooterfabrikant binnen

Twee US Marshals zijn de CES-kraam van scootermaker Changzhou First International Trade binnengevallen, om daar meerdere éénwielers in beslag te nemen. De reden: een aanklacht van concurrent Future Motion, die beweert dat Changzhou hun ontwerp heeft gestolen.

De rechtszaak begon tijdens techbeurs CES 2016, maar de rechter had niet lang nodig om zijn eerste besluit te nemen. Future Motion vreest dat de aanwezigheid van Changzhou op CES het bedrijf schade zou toedoen, en daarom werden er meteen agenten naar de beurs gestuurd om de kloon van de beurs te verwijderen.

Daarmee is de éénwieler van Changzhou nog niet meteen verboden: de Chinese concurrent mag zichzelf op 14 januari voor de rechter verdedigen. Als de rechter dan bepaalt dat er geen sprake van patentinbreuk is, dan mag het bedrijf zijn versie meteen weer verkopen.

CEO Kyle Doerksen van Future Motion heeft echter vertrouwen in zijn zaak, vertelt hij aan Ars Technica:

Toen wij in 2014 ons product onthulde, was het de eerste éénwieler die ooit werd verkocht. Voor die datum bestond er niks wat er op leek. Het is echt een uniek product.

Changzhou heeft zich niet verzet bij de inbeslagname van hun product op CES. De inval op de techbeurs verliep dan ook vrij beschaafd, aldus Future Motion-advocaat Shawn Kolitch.