Amerikaanse providers voorzien oude auto’s van wifi-hotspots

ZTE Mobley

Zodra je je auto start ook online zijn op internet. Het is een functionaliteit die je steeds vaker terugziet in moderne, luxe auto’s, maar de meeste mensen rijden nog gewoon in een wifi-loze auto. Natuurlijk kun je altijd je telefoon als hotspot instellen, maar het werkt toch net iets lekkerder als er gewoon altijd een wifi-netwerk beschikbaar is, zodra je in je auto stapt. In de VS is AT&T nu de tweede provider die een dienst aanbiedt om oude auto’s te voorzien van wifi.

Hoe werkt het? Je plugt een klein 4G-modempje, dat is gemaakt door ZTE, in de OBD-II-poort van je auto. Dit is een eigenlijk een onderhoudspoort die bedoelt is om informatie over verschillende onderdelen van de auto uit te lezen; elke auto die de afgelopen 20 jaar op de markt is gebracht heeft er één. Die poort voorziet het apparaat van stroom en zorgt ervoor dat de verbinding tot stand wordt gebracht zodra je je auto start. Vervolgens kunnen bijrijders verbinden met het netwerk en bijvoorbeeld online gaan met hun tablet of laptop.

AT&T en ZTE noemen het product de Mobley en het is gekoppeld aan een abonnement (20 dollar per maand voor 1 GB). Concurrent Verizon heeft een zelfde soort product in de VS: Hum. Daarmee krijg je niet alleen een wifi-netwerk in je auto, maar hij maakt ook de informatie over de onderhoudsstatus van je auto beschikbaar, die is uit te lezen via de OBD-II-poort van je auto. Ook kun je bijvoorbeeld checken waar je je auto hebt geparkeerd.

In Nederland heeft geen van de providers op dit moment een dergelijk product op de markt. Wel zijn er mobiele wifi-hotspots die je in je sigarettenaansteker kunt stoppen.