Nima Allergen Sensor controleert je eten op gluten

Regelmatig ingrediënten googlen. In de supermarkt op alle etiketten kijken. En in een restaurant is al helemaal niks zeker. Mensen met een glutenintolerantie moeten veel moeite doen om gerust te kunnen eten.

Het bedrijf 6SensorLabs uit San Francisco, Californië heeft er iets op bedacht: de Nima Allergen Sensor. Een draagbare labtest waarmee je in 2 minuten controleert of je maaltijd wel echt glutenvrij is.

Het kleine apparaatje bestaat uit drie delen. Het belangrijkste is de snelle, makkelijke scheikunde test die je op je eten kan toepassen aan tafel. Daarnaast heeft de Nima een app waarmee je deze tests en tips kunt bewaren en delen. Ook kun je lezen wat anderen schreven over bijvoorbeeld een bepaald restaurant. Tot slot brengt de sensor je in contact met andere mensen die ook glutenintolerant zijn, waarmee je tips en verhalen kunt delen.

how_nima_works

“Je zou je eten moeten kunnen vertrouwen,” noemt het bedrijf op hun website. “Etenstijd gaat om genot, niet angst.”

Het bedrijf 6SensorLabs is opgericht door twee jonge mensen die maar al te goed weten hoe het is om te leven met een voedselallergie. Shireen Taleghani heeft een glutenallergie én is intolerant voor soja, zuivel en ei. Haar mede-oprichter Scott Sundvor leeft ook volgens een glutenvrij dieet om zijn chronisch ontstoken darm onder controle te houden.

Etenstijd gaat om genot, niet angst. - 6SensorLabsDe Nima Allergen Sensor is het eerste product van 6SensorLabs, maar waarschijnlijk niet het laatste. De oprichters willen ook sensors gaan maken voor andere voedselallergieën.

In de herfst van 2015 zullen voorbestellingen mogelijk zijn en in de lente van 2016 worden de sensors waarschijnlijk geleverd. Je kunt je nu aanmelden voor de wachtlijst, zodat je op de hoogte gehouden wordt over de lancering en vorderingen. Wat de sensor zal gaan kosten is nog niet bekend.