Amerikaanse senaat wil geen techbedrijven vervolgen die weigeren te ontsleutelen

De strijd tussen Amerikaanse techbedrijven en justitie in de Verenigde Staten lijkt nu dan toch echt te zijn losgebarsten. Nadat de rechter heeft geëist dat Apple toegang biedt tot een iPhone van een terrorist en het bedrijf dit weigerde om grotere privacyzorgen, heeft nu ook de Amerikaanse senaat zich in de discussie gemengd. Voorzitter Richard Burr is namelijk tegen het vervolgen van techbedrijven die weigeren om apparaten met encryptie te ontsleutelen.

Daarmee heeft Burr zich uitgesproken tegen een wetsvoorstel dat binnen de senaat rondging. De wet zou ervoor zorgen dat bedrijven voor de rechter moeten verschijnen of een boete riskeren als ze weigeren om een beveiligd apparaat te kraken. Dat terwijl dit centraal staat in een grote, Amerikaanse discussie. Apple sprak zich uit over een gerechtelijk bevel om de iPhone van een terrorist te kraken, iets waar Facebook, Google, Twitter en WhatsApp het techbedrijf in steunen.

De Amerikaanse FBI vindt dat bedrijven moreel verplicht zijn om toegang te verlenen tot de telefoons van criminelen, om zo bijvoorbeeld toekomstige aanslagen te voorkomen. Dat is volgens de techbedrijven echter een schending van privacy. Daarnaast zouden de techbedrijven dan een backdoor in het besturingssysteem moeten creëren, waardoor de privacy van miljoenen onschuldige smartphonebezitters op het spel kan komen te staan. Dit zou immers mogelijkheden bieden voor spionage of misbruik door criminelen.