Amerikaanse staat zet slechte vaders voor paal op Twitter

Soms moet de rechtbank ingrijpen als iemand hardhandig op Twitter of Facebook wordt gepest. De Amerikaanse staat Arizona gooit het echter over een andere boeg: zij gaan zelf mensen te kijk zetten op sociale media. Via een speciaal Twitterkanaal gaat de staat foto’s van vaders delen, die weigeren om alimentatie te betalen.

Volgens gouverneur Doug Ducey is het op dit moment vrij makkelijk om weg te komen met het niet betalen van alimentatie. Er zou geen sociale druk zijn als dit niet gebeurt, simpelweg omdat bijna niemand er van afweet. Daar moet de Twitter-account van Arizona verandering in brengen. Foto’s van de weigerende vaders worden vol in beeld gebracht, met daarbij het bedrag dat ze aan hun kinderen schuldig zijn. Dat alles onder de hashtag #deadbeat.

Het lijkt er op dat niet zomaar iedere vader op het Twitter-account terechtkomt. Tot nu toe zijn er alleen foto’s gedeeld van ouders die nog zeer veel geld schuldig zijn. Onderstaande vader moet meer dan 170.000 dollar betalen, omgerekend ongeveer 157.000 euro. Een tweede vader is bijna 70.000 dollar schuldig.

De Amerikaanse staat deelde de foto’s al, maar dit gebeurde enkel op een speciale website die vermoedelijk weinig bezocht wordt. Door de foto’s op Twitter te zetten, moeten de beelden breder worden verspreid. Slim, maar ook ironisch. Daarmee vertrouwt de staat immers op hetzelfde gedrag waardoor internetpesten zo moeilijk te bestrijden is.