Amerikaanse toezichthouder wil uitleg over beurs-tweets Elon Musk

Tesla-directeur en -oprichter Elon Musk tweette dinsdagavond dat hij zijn bedrijf mogelijk van de beurs wil halen. De Amerikaanse toezichthouder SEC wil nu uitleg van het bedrijf vanwege die tweets. De toezichthouder wil dan met name weten hoe Musk dat wil gaan financieren. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

In een korte tweet zei Musk te overwegen Tesla helemaal van de beurs af te halen, voor een prijs van 420 euro per aandeel. De topman vindt dat de focus door de beursnotatie te veel op de winst op te korte termijn ligt, in plaats van de ontwikkeling op de lange termijn.

Beursfraude

In totaal zou de topman ruim 70 miljard dollar moeten betalen om Tesla van de beurs te halen. De financiering daarvoor zou al rond zijn. Alleen de aandeelhouders zouden nog akkoord moeten gaan. Is de financiering echter nog niet rond, dan is er mogelijk sprake van beursfraude door Musk.

Na de tweet stond de beurs redelijk op zijn kop. De beurskoers steeg zo hard dat de handel werd stilgelegd. Vandaag verloor het bedrijf echter ruim 2 procent aan beurswaarde.

De SEC heeft nu vragen gesteld over de onderbouwing van de uitspraak over de financiering. Daarnaast wil de toezichthouder weten waarom Musk het nieuws, wat duidelijk invloed heeft op de koers, via Twitter deelde in plaats van via een officiële verklaring.