Gamewebsite EmuParadise biedt geen ROMs meer aan uit angst voor vervolging

Super Mario NES

EmuParadise is een website waar je in de afgelopen 18 jaar downloadlinks naar ROMs van oude games kon vinden. Daardoor kon je klassieke spellen van bijvoorbeeld Nintendo en Sony spelen op je computer, smartphone of tablet. Maar de website heeft nu besloten om die ROMs niet langer aan te bieden. Dat schrijft oprichter MasJ op de website.

De reden dat de ROMs van de site worden gehaald, is omdat de beheerder bang is voor mogelijke rechtszaken tegen bijvoorbeeld Nintendo. De ROMs zijn namelijk illegaal, wat betekent dat spelontwikkelaars de website aan kunnen klagen.

In juli klaagde Nintendo ook twee vergelijkbare sites aan voor het aanbieden van ROMs. Volgens de aanklacht schenden de sites het auteursrecht van Nintendo, omdat de games zonder hun licentie worden aangeboden. Verder vindt Nintendo dat de website zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie en merkinbreuk.

Dreigende brieven

In het bericht van MasJ verwijst de oprichter indirect naar de recente rechtszaak. Daarin zegt hij dat EmuParadise al jarenlang in een vergelijkbare situatie zit. “We hebben dreigende brieven ontvangen toen we 18 jaar geleden begonnen met de site. Daarnaast hebben onze hosters soms servers offline gehaald nadat ze klachten hadden ontvangen.”

De website heeft volgens MasJ altijd games offline gehaald als ontwikkelaars daarom vroegen. Maar hij is nu bang dat de situatie kan escaleren en hij de toekomst van zijn teamleden op het spel zet. De website zelf blijft wel online, maar biedt in de toekomst alleen legale inhoud aan. De downloadlinks naar ROMs worden offline gehaald.