Amerikaanse universiteit opent grootste boekloze bibliotheek

In de Verenigde Staten zijn ze een nieuwe bibliotheek rijker en een hoop boeken armer. Florida Polytechnic University, een nieuwe universiteit, opent dit najaar de deuren van een compleet boekloze bibliotheek.

Een bibliotheek zonder boeken is dichter bij dan je denkt. Mocht je het – net als ik – een bizarre en tikkeltje jammerlijke ervaring vinden, mijdt dan voorlopig Florida.

Want wie dit najaar de futuristische bibliotheek van de nieuwe technische universiteit binnenstapt, zal daar vooralsnog geen enkel boek tegenkomen. In plaats van enorme rijen met enorme kasten met fantastische boeken is de de bibliotheek uitgerust met een groot aantal computers, laptops en tablets.

florida_poly_IST

Een volledig boekloze bieb lijkt op een universiteit lastig, maar is voor de nieuwe universiteit een logische ontwikkeling. Florida Polytechnic University richt zich immers op wetenschap, tech en wiskundige vakken, waar vaker gebruik wordt gemaakt van nieuw materiaal.

Overigens is de campus daarmee niet direct helemaal boek-vrij: de uni heeft een leen-programma met universiteiten in de omgeving, mocht men nog op zoek zijn naar ‘ouderwets papier’.

Daarnaast heeft de school zo’n 7000 boeken overgenomen van een recent gesloten universiteit. De directie heeft echter nog geen idee wat het met die boeken moet gaan doen in hun papierloze bibliotheek.

Inscannen, dan maar?!