Kinderziekenhuis laat chirurgen werken met 3D-geprinte modellen

Voor dat chirurgen van het Boston Children’s Hospital ook maar een stap in de operatiekamer hebben gezet, hebben zij hun operatie voorbereid op een model dat vers uit de 3D-printer kwam.

Het lijkt een scenario uit een sci-fi verhaal, maar is nu al aan de orde van de dag in Boston. Artsen gebruiken een hoge resolutie 3D-scanner en laten vervolgens modellen uit het lichaam van hun patient 3D-printen om verder te onderzoeken.

Met deze technologie geven we ervaren doktoren meer toegang tot specifieke lichaamsdelen van hun patient, zodat ze op een veiligere manier meer inzicht kunnen verkrijgen in de situatie.

Dat hiervoor geen alledaags printertje kan worden ingezet, mag duidelijk zijn. De 3D-printer in Boston is niet alleen in staat om zeer gedetailleerd te printen, hij is ook nog eens in staat om diverse materialen te gebruiken bij het printen.

Hierdoor is de printer in staat om zijn modellen op te leveren in een print met de unieke eigenschappen van bot, huid  en zelfs de aderen waar bloed doorheen stroomt.

032114_3D_printer_Weinstock