Amerikaanse universiteiten steeds vaker slachtoffer van hackpogingen

Diverse universiteiten in de Verenigde Staten hebben steeds vaker te maken met hackpogingen, dat meldt Michael Oppenheim van internetbeveiligingsbedrijf FireEye. Universiteiten zijn vaak waardevolle doelwitten voor hackers: ze beschikken over veel persoonlijke informatie van studenten en over waardevolle onderzoeksdata.

Volgens Oppenheim gaat het niet om studenten die graag willen afstuderen, de hackers zijn georganiseerd en hebben in het verleden grote bedrijven aangevallen. Universiteiten hebben moeite om de data te beschermen, vaak is er weinig budget voor internetveiligheid. In 2006 to 2013 hebben universiteiten 550 keer een melding gemaakt dat er gevoelige data gestolen is. Eerder dit jaar is er data gestolen van de Pennsylvania State University en de University of Virginia door vermoedelijk Chinese hackers.

Universiteiten lijken niet bereid te zijn om meer uit te geven aan internetveiligheid: het bedrijf Tinfoil Security onderzocht 557 universiteiten en kwam erachter dat 25 procent van de universiteiten kwetsbaarheden vertoonden. Volgens Borohovski van Tinfoil Security komt het gebrek aan beveiliging voornamelijk doordat educatieve software niet een rendabele markt is. “Hierdoor focussen software-ontwikkelaars zich nauwelijks op beveiliging.”

Of universiteiten of hogescholen in Nederland ook vatbaar zijn voor grootschalige hacks is niets bekend. Wel blijkt dat vooral de ICT-systemen van middelbare scholen kwetsbaar zijn voor handige leerlingen.