Met één druk op de knop je huis in standby: het kan met de Nederlandse Crownstone

Crownstone smart home

Tijdens de IFA zagen we al dat ontzettend veel grote en kleine bedrijven bezig zijn met het verbeteren van de Internet of Things-producten. Het Nederlandse DoBots heeft enkele dagen geleden hun eerste IoT-product gelanceerd op crowdfundingplatform Kickstarter. De Crownstone komt in twee varianten en is bedoeld om je stopcontact én huis slimmer te maken door middel van energiezuinige bluetooth.

Het product dat DoBots aanbiedt is niet uniek, er zijn veel bedrijven die zogenaamde slimme kroonsteentjes ontwikkelen. Het doel is van de Nederlanders is dan ook om de meest betaalbare oplossing te bieden, met degelijke functionaliteit. De Crownstone komt in twee varianten: de ready-to-go-kit en de self-install-kit. De eerst genoemde is een plug die je in ieder stopcontact kunt gebruiken. Voor de self-install-kit zul je iets handiger moeten zijn, dit kleine apparaatje zul je achter je bestaande stopcontact moeten installeren. Met als grote voordeel dat de oplossing totaal onzichtbaar is.

Crownstone

De Crownstone werkt op basis van een iOS- of Android-app en daarmee kun je bijvoorbeeld aangesloten lichten uitzetten. Maar wat de Crownstone meer uniek maakt is de functie om bij te houden hoeveel stroom bepaalde apparaten gebruiken. Op deze manier kun je nauwkeurig zien welke apparaten op welk moment stroom gebruiken en je kunt deze op afstand aan-/uitzetten.

Door patronen te herkennen in het stroomgebruik kan de Crownstone zien om welk soort apparaat het gaat, zonder dat je de informatie handmatig in hoeft te voeren. Zodoende kan de software bepaalde apparaten uitschakelen als je het huis uitloopt, terwijl bijvoorbeeld je koelkast stroomt blijft ontvangen.

Crownstone

De Kickstarter-campagne is halverwege september van start gegaan en heeft op het moment van schrijven 56.000 dollar opgehaald. Het Nederlandse DoBots moet nog even door, het doel van 200.000 dollar moet voor 14 november worden behaald. Op de Kickstarter-pagina kun je de informatieve video zien van de Crownstone. Voor ongeveer 79 dollar kun je twee Crownstones kopen.