Zoals Marjolijn al in haar overzichtspost van SXSW schreef is er de komende dagen in Austin veel aandacht voor (big) data en de impact er van op de gezondheidszorg. Dat zie je terug in het programma en je hoort het terug tijdens de vele gesprekjes die je buiten het Convention Center voert. De Amerikaanse zorgverzekeraar Aetna is een typisch voorbeeld. Zij willen hun grote corporate status combineren met de kracht van startups om de gezondheidszorg te innoveren.
Tijdens een van de eerste sessies afgelopen vrijdag wasvMartha Wofford, VP Consumer Platforms van Aetna helder: “We really think that health care is currently broken“. En wie kijkt naar het huidige Amerikaanse zorgstelsel kan dat nauwelijks tegenspreken. De grote spelers in de branch lijken nauwelijks in staat om mee te bewegen met de snelle ontwikkelingen die startups veroorzaken.
Aetna herkende dit al vrij snel volgens Wofford en ging daarom niet zelf op zoek naar een oplossing, maar naar een manier om krachten te bundelen. Aetna introduceerde het bedrijf recent dochteronderneming Healthagen, volgens CEO Charles Saunders “an arm loose of Aetna to really innovate as a young dynamic organization“.
Volgens Saunders is innovatie in de zorg momenteel lastig door verschllende oorzaken: er is veel regulatie, de grote jongens staan stevig in de markt en de behandelende artsen hebben weinig toegang tot techniek of infrastructuur. Maar de consument gaat door. Wofford valt bij: “the power of mobile, combined with the social community short circuits some of the current ways health care works”.
Het leidde dus tot Healthagen, een bedrijf dat zich bezighoudt met het bundelen van de beste consumentenproducten tot diensten die – uiteraard door Aetna – ingezet kunnen worden. Een accelerator dus, er op gericht om binnen 2 tot 4 jaar winstgevende bedrijven op te zetten die gebruikers optimaal bedienen.
Een van de bedrijven binnen het Healthagen-portfolio is iTriage, al sinds medio 2010 een belangrijk healthplatform. Benieuwd welke grote corporates het voorbeeld van Aetna zullen volgen en of de opzet van een corporate accelerator gaat leiden tot de grote innovaties die de gezondheidszorg, zowel in Amerika als Europa, wel degelijk kan gebruiken.