Amerikanen moeten hun drone voorzien van een nummerbord

Amerikanen moeten straks niet alleen hun auto’s en vuurwapens registeren, maar ook de drones die ze bezitten. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft gisteren bekend gemaakt dat inwoners van de VS tot 19 februari volgend jaar hebben om hun drone toe te voegen aan een database van alle drones in het land.

Na de registratie krijgen dronebezitters een sticker met een unieke code, eigenlijk een soort nummerbord. Mocht een drone ergens worden gevonden of betrokken zijn bij een incident is daardoor te achterhalen van wie hij is. Vliegen met een niet-registreerde drone is straks illegaal in het hele land en daarop staat een boete.

Alle drones die vanaf 21 december dit jaar worden verkocht moeten direct na aankoop worden geregistreerd; nog voor ze hun eerste vlucht maken. De registratie kost 5 dollar, maar is tot en met 20 januari gratis voor huidige dronebezitters en mensen die een nieuwe drone kopen.

De regels gelden overigens alleen voor particulieren en voor drones die een gewicht hebben tussen de 250 gram en 25 kg. Minidrones hoeven dus niet te worden geregistreerd. En voor professioneel gebruik van drones volgen volgend jaar regels.

In de EU wordt trouwens ook een soort kenteken voor drones ingevoerd. Het Europees Parlement stemde in oktober in met een voorstel hiervoor, maar wanneer deze regels in moeten gaan is onduidelijk.