Amerikanen mogen vanaf volgende maand legaal wapens 3D-printen

Wapen 3D-printen

In de Verenigde Staten mag je vanaf 1 augustus onderdelen voor wapens 3D-printen. Dat blijkt uit een schikking tussen de Amerikaanse overheid en burger Cody Wilson, meldt CNN. Door de onderdelen te printen, kun je dus zelf een plastic pistool in elkaar zetten.

De zaak begon in 2013, toen Cody Wilson naar de rechter stapte. Hij moest op last van het ministerie van Buitenlandse Zaken het ontwerp voor een pistool voor 3D-printers offline halen. Hobbyisten konden dat ontwerp gebruiken om zelf een pistool te maken. Daar hoefden ze alleen nog twee metalen onderdelen aan toevoegen.

Het ontwerp werd inderdaad door Wilson verwijderd, maar het was op dat moment al een miljoen keer gedownload. Daarmee schondt hij de wet tegen de wapenhandel, stelde het ministerie. Woon je in een ander land, dan kun je de ontwerpen immers ook downloaden.

Schikking

Nu heeft de overheid een schikking getroffen, waarin ze op die uitspraak terugkomen. Vanaf 1 augustus mag je dus wel 3D-modellen voor wapenonderdelen aanbieden op het internet. Gevaar is dat de wapens niet traceerbaar zijn, waardoor de regulatie moeilijker wordt.