Amerikanen stellen commissie samen voor advies over regels drones

De Amerikaanse luchtvaarautoriteit FAA heeft een commissie samengesteld die de FAA advies moet gaan geven over het gebruik van drones boven de openbare weg. Het is de bedoeling dat de commissie al op 1 april komt met een advies om de regelgeving over het gebruik van drones boven mensen ‘die niet deelnemen aan de besturing van unmanned aircraft systems‘.

Volgende maand begint de commissie aan zijn onderzoek. De groep bestaat uit mensen uit de industrie, waaronder ontwikkelaars, wetenschappers en leden van belanghebbende organisaties. In het besluit (pdf) staat dat zij onder andere moeten gaan kijken welke ongevallen er hebben plaatsgevonden met drones en welke risico’s er zijn.

De snelle deadline kan ervoor zorgen dat de ontwikkelingen rond de regelgeving voor drones in een wat sneller tempo doorgaan. Sinds de snelle opkomst van drones was de eerste reactie van de autoriteit om gelijk alles te verbieden. De FAA wil het gebruik van commerciële drones stukje bij beetje toestaan, maar onder voorwaarden. Zo werd eind vorig jaar bekend dat drones voortaan ook geregistreerd moeten worden, zodat de autoriteit een betere grip heeft op de situatie.