‘Android-oprichter en Essential-baas Andy Rubin verliet Google na ongepaste relatie’

Android-mede-oprichter Andy Rubin verliet Google in 2014 uit eigen beweging. Tenminste, dat is wat hij zei toen hij vertrok. Maar drie bronnen zeggen tegenover The Information dat Rubin vertrok nadat een intern onderzoek vaststelde dat hij een ongepaste relatie had met een werknemer onder hem.

Google begon het onderzoek nadat een vrouwelijke werknemer van Rubins Android-afdeling een klacht indiende over hun relatie bij de HR-afdeling, aldus de ingewijden. Details over de klacht zijn er echter niet.

Relatie

Uit het onderzoek zou hebben gebleken dat Rubin ongepast gedrag had vertoond en een slecht oordeel had gemaakt. In oktober 2014 verliet hij Google en gaf hij zijn Android-taken over aan Sundar Pichai, die nu CEO van Google is. Rubin zou vertrokken zijn nadat hij de resultaten uit het onderzoek te horen kreeg.

Na zijn vertrek begon hij het bedrijf Essential, waar hij smartphones mee maakt. Volgens een woordvoerder van dat bedrijf is Rubin nu met verlof vanwege persoonlijke redenen.

De beschuldiging komt in een periode waarin veel mensen beschuldigd worden van seksuele intimidatie. Dit begon bij Uber, toen een voormalig werknemer haar collega’s beschuldigde van seksuele intimidatie en seksisme. Sindsdien hebben diverse andere topmensen in de tech-wereld vergelijkbare beschuldigingen te horen gekregen.