Android P heet Android Pie en is vanaf nu officieel beschikbaar

Android-Pie

Android 9.0 P heet officieel Android Pie en is vanaf vandaag beschikbaar. Dat heeft Google in een blogbericht bekendgemaakt. Het besturingssysteem is echter alleen beschikbaar voor Pixel-telefoons van Google zelf. Pas in de herfst wordt het nieuwe besturingssysteem naar andere smartphone-fabrikanten uitgerold.

Onder meer telefoons van Sony, HMD Global, Oppo, Vivo en OnePlus krijgen het nieuwe besturingssysteem in de herfst. Volgens de internetgigant wordt er met een aantal andere fabrikanten aan gewerkt om Android 9 dit jaar nog ook naar andere smartphones te brengen.

Nieuwe functies

Android Pie komt met diverse nieuwe functies. Zo zijn er veegbewegingen waarmee je door het systeem kunt navigeren. Verder is er een uitgebreide niet-storenfunctie en een dashboard waarop je kunt zien hoeveel tijd je dagelijks aan je telefoon besteed. Op het dashboard kun je ook tijdslimieten instellen voor het gebruik van bepaalde apps.

Ook nieuw is dat veelgebruikte apps met een speciale functie voorrang krijgen op accuverbruik. Verder kun je een functie gebruiken die de schermhelderheid aanpast op basis van hoe je er in diverse situaties gebruik van maakt.

Later in het jaar komen ook de ‘Slices’. Daarmee zie je relevante informatie van veelgebruikte apps. Zoek je bijvoorbeeld naar Lyft in Google Zoeken, dan krijg je ook direct de prijzen en tijden voor ritten naar huis te zien.