Onderzoek EU naar versnelling komst universele telefoonlader

oplader, universele telefoonlader

Er wordt hard gewerkt aan een universele mobiele oplader, die op iedere telefoon moet passen. De Europese Commissie vindt echter dat er te weinig gebeurt vanuit smartphone-fabrikanten om deze lader uit te brengen. Daarom gaan Europese toezichthouders onderzoeken of er meer actie nodig is om de komst van de universele telefoonlader te versnellen. Dat meldt Reuters.

Het plan voor de universele lader is niet nieuw. De EU wil dit namelijk al bijna tien jaar doen. 14 bedrijven ondertekenden in 2009 een vrijwillig verdrag, waarin ze zeiden een algemene oplader mee te leveren met telefoons die in 2011 op de markt zouden komen. Onder meer Apple, Samsung en Huawei ondertekenden het verdrag.

In 2012 verliep die overeenkomst echter. En sinds die tijd zijn er nog maar weinig bedrijven die zich nog aan de belofte houden. Smartphones van diverse fabrikanten gebruiken nog steeds vaak andere opladers.

Teleurstellend effect

Eurocommissaris Magrethe Vestager stelt nu dat de vrijwillige aanpak een teleurstellend effect heeft gehad. “Daarom zal de Commissie binnenkort een onderzoek starten om andere opties te bekijken.” De Europese Commissie kan op basis van de uitkomsten bepalen of er meer actie nodig is om de universele lader toch werkelijkheid te maken.