Anonieme startup Cloaq komt met anoniem sociaal netwerk

Een team van ontwikkelaars – die graag anoniem willen blijven – is bezig met de ontwikkeling van een nieuw platform om anoniem berichten te plaatsen. Het platform zal Cloaq gaan heten en is een combinatie tussen apps zoals Secret en Whisper en net zo makkelijk te gebruiken voor het delen van berichten als bijvoorbeeld Twitter of WordPress.

In een e-mail aan TechCrunch schrijft het team: “we decided that, in order to stay 100% focused on product, we will take our core theme of anonymity a bit further and remain cloaked ourselves.” Gebruikrs kunnen op Cloaq berichten plaatsen die vervolgens verschijnen in de tijdlijn van mensen die je volgen.

Dit bericht kan elke willekeurige lengte hebben en kan getagd worden in een bepaalde categorie. Je kunt het bericht verder een titel geven en een foto erbij zetten als je dat wilt. Om eenvoudig berichten te zoeken zal er een Popular sectie zijn en kun je berichten favoriet maken, commentaar geven of juist naar beneden stemmen.

Om je te registreren voor de app hoef je niet eens je e-mailadres of telefoonnummer achter te laten. “So, even if there is a hack… there is no personal information to retrieve.” Dat maakt de dienst veiliger dan concurrent Secret.

Het enige wat je hoeft te doen is je wachtwoord in te vullen en vervolgens krijg je een id nummer toebedeeld. Wil je echter nog anoniemer blijven dan kun je er ook voor kiezen je id nummer niet weer te geven. Het is wel belangrijk om je id te onthouden want als je het kwijt bent dan kun je niet – zoals je gewend bent – via je e-mailadres een nieuw wachtwoord aanvragen.

We designed this platform to give intelligent people a way to speak their minds freely,” explains a co-creator. “We want to give people a way to really be their true selves, and express their true beliefs, ideas, opinions and suggestions without the natural reservation that comes with living in the public social media age, and worrying about what their friends, family or followers will think of them, or how they will be judged.

In deze tijd van onthullingen over overheidssurveillance op onder meer sociale netwerken lijkt een dienst als Cloaq de oplossing te bieden. De dienst is op dit moment nog in ontwikkeling maar een beta zal beschikbaar worden in de komende weken (via je browser en als iOS app).