Anonymous publiceert ‘n00bgids voor hackers’ om te helpen in strijd tegen IS

Hackerscollectief Anonymous verklaarde afgelopen week de oorlog aan IS – en het lijkt er op dat ze hierbij niet alleen te werk willen gaan. Een speciale ‘hackersgids voor n00bs’ moet ervoor zorgen dat iedereen een steentje kan bijdragen, of je nou kan hacken of niet.

De gids werd door een Anonymous-deelnemer aan #OpParis gedeeld in een IRC-kanaal, aldus International Business Times. Anonymous heeft daarnaast een gids gemaakt voor verslaggevers die met Twitter-bots IS-accounts willen vinden, en een handleiding voor ‘zoekers’, om IS-websites mee te vinden.

De maker van de gidsen zegt dat hij mensen wil aansporen om te helpen in de strijd tegen IS:

Er is meer dan genoeg werk om je bezig te houden. Als je iets waardevols tegenkomt, zet je bevindingen dan op ghostbin.com en deel de link met één van de operators in dit chatkanaal zodat we kunnen praten over vervolgstappen.

Of je ook direct mee moet doen, is een tweede vraag. Je neemt het immers op tegen een terroristengroep, wat lang niet altijd zonder risico’s is.

De hackers claimden eerder deze week dat ze 5.500 Twitter-accounts van IS-leden hebben neergehaald. De terroristische organisatie zegt op zijn beurt niet onder de indruk te zijn: in een Telegram-chat van IS werd Anonymous ‘idioot’ genoemd. Ze zouden “slechts een paar accounts kunnen neerhalen”.