We gebruiken meer dan de helft van de apps op onze telefoons niet

Smartphonebezitters wereldwijd gebruiken maandelijks gemiddeld 30 verschillende apps. Dat terwijl we vaak twee tot drie keer zoveel apps op onze telefoon hebben staan. De meeste apps die we hebben gebruiken we dus niet of nauwelijks. Slechts een beperkt aantal apps wordt dagelijks geopend: gemiddeld 10.

Dat blijkt allemaal uit een rapport dat App Annie eerder deze week publiceerde. Daaruit komt ook naar voren dat Android-gebruikers dagelijks zo’n twee tot drie uur van hun tijd besteden aan apps op hun smartphone. Over iPhone-gebruikers deelt het bedrijf dergelijke cijfers niet, waardoor we ook niet weten of er een substationeel verschil is.

Wel zie je internationaal duidelijke verschillen. Europeanen, waaronder Duitsers en Fransen, hebben minder apps op hun telefoon staan dan in veel andere landen. Ook besteden ze relatief weinig tijd in deze apps. Inwoners van Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen lijken veel meer bezig te zijn op hun smartphone. Nederland wordt niet specifiek uitgelicht in het rapport.

Dating en gaming

Het type apps dat we gebruiken is zeer gevarieerd, maar het is wel opvallend dat gebruikers van datingapps die apps meerdere keren per dag openen en er ook echt minuten lang in doorbrengen. Deze apps vormen echt een uitschieter.

In Aziatische landen als Zuid-Korea en Japan zijn games razend populair. Ze worden tot drie tot vier keer langer gebruikt dan in veel andere landen. En het gebruik blijft maar toenemen de afgelopen jaren.