Apple biedt excuses aan voor vertragen iPhones en riskeert hoge boete in Frankrijk

Apple iPhone X

Apple heeft zijn excuses aangeboden voor het “misverstand” rond het verslechteren van de prestaties bij iPhones met een oudere accu. Dat deed het bedrijf in een brief aan zijn klanten. “We weten dat sommigen van jullie vinden dat Apple jullie teleurgesteld heeft. We bieden onze excuses aan.”

Eerder in december werd bekend dat Apple iPhones bewust vertraagd als ze ouder zijn. Het bedrijf stelde toen al dat ze hiermee de levensduur van een toestel wilde verlengen. En daar blijft de iPhone-fabrikant bij: “Het enige doel van de feature is het voorkomen dat de telefoon onverwacht uitschakelt, zodat de iPhone nog altijd gebruikt kan worden.”

Toch lijken ze te weten dat ze fout zitten. De fabrikant biedt iedereen met een iPhone 6 of een nieuwer model een vervangende accu aan voor 29 dollar (24,29 euro). Dat is een korting van 50 dollar op een accu. Daarnaast belooft Apple functies aan iOS toe te voegen die meer informatie geven over de staat van de accu. Die functies moeten aan het begin van volgend jaar verschijnen.

Strafrechtelijk onderzoek

Ondertussen zijn er diverse aanklachten ingediend. Diverse klachten komen uit Amerika, maar ook in Frankrijk is een voorlopige juridische klacht ingediend bij de rechtbank, meldt Reuters. Hier zit een Franse organisatie genaamd HOP achter. Volgens deze organisatie heeft Apple het verouderingsproces bewust versneld door de prestaties te verminderen.

De zaak kan grote gevolgen hebben voor Apple. Het bedrijf riskeert een boete van maximaal 5 procent van zijn jaarlijkse verkopen, maar volgens sommigen kunnen diverse topmannen bij een veroordeling zelfs een celstraf krijgen.