Apple breidt recycle-programma uit naar Nederlandse KPN-locaties

Apple Recycling

Apple heeft aangekondigd zijn recycling-programma flink uit te breiden. In Amerika is het aantal locaties waar een oude iPhone heen kan worden gestuurd voor recycling verviervoudigd. In Nederland is die optie ontstaan bij KPN-winkels. De telefoons worden gerecycled door de Daisy-robot van het bedrijf.

In alle Nederlandse KPN-winkels is het nu mogelijk om je iPhone in te leveren. Vervolgens wordt deze doorgegeven aan Daisy, die de telefoon uit elkaar haalt en de onderdelen recycled. Volgens KPN hoef je hier geen klant voor te zijn. Telefoons zijn ook in te leveren in de Apple Store en via de website van Apple met een speciaal programma.

Naar eigen zeggen zijn er inmiddels een miljoen apparaten ontvangen via die programma’s. Iedere Daisy kan 1,2 miljoen apparaten per jaar uit elkaar halen. De robot kan vijftien verschillende telefoons uit elkaar halen met een snelheid van 200 per uur.

Zodra de materialen verzameld zijn door Daisy, worden ze teruggestopt in het productieproces. Kobalt- belangrijk voor batterijen – wordt bijvoorbeeld teruggewonnen door de accu’s naar de bevoorradingsketen te sturen. Daar worden de batterijen gecombineerd met afval. De gewonnen kobalt wordt vervolgens gebruikt om nieuwe accu’s te maken.

Material Recovery Lab

Verder heeft Apple de opening van zijn Material Recovery Lab aangekondigd, dat toegewijd is aan het ontdekken van toekomstige recycling-processen. De locatie van 836 vierkante meter in Texas moet op zoek gaan naar innovatieve oplossingen met robots en machine learning, om de traditionele methodes te verbeteren.

Het Lab werkt samen met engineering-teams van Apple en academici om oplossingen te ontwikkelen en voor te stellen.