Apple brengt Siri naar de Mac

macOS Sierra

We wisten het eigenlijk al, maar op de WWDC heeft Apple het bevestigd: Siri komt naar de Mac. In de nieuwste versie van macOS (voorheen bekend als OS X), genaamd Sierra, wordt Siri toegevoegd.

Siri krijgt een plek bovenin de hoek van het scherm en dingen die je opvraagt kun je vervolgens vastzetten in je notificatiecenter of naar een ander venster slepen. Je kunt onder meer zoeken naar bestanden, afspraken in je agenda zetten, muziek afspelen en berichten versturen via Siri op de Mac.

Siri op de Mac

De komst van Siri is niet de enige vernieuwing in macOS. Een andere belangrijke toevoeging is de komst van Apple Pay naar de Mac. Niet om in de winkel te betalen, maar om te betalen als je online winkelt. Helaas komt de dienst (nog) niet beschikbaar in Nederland.

Ook gaan iOS, de Apple Watch en de Mac nog beter samenwerken. Zo logt je Mac voortaan automatisch in als je in de buurt bent en je Apple Watch om hebt. En voortaan synchroniseren je klembord met gekopieerde bestanden en je bureaublad (alle bestanden die daarop staan) automatisch tussen je apparaten, zowel Macs als iPhones en iPads.

Tot slot gaat je mac in de nieuwe versie van macOS efficiënter op met opslagruimte, waardoor je harde schijf minder snel vol zit.

macOS met ondersteuning voor Siri komt dit najaar beschikbaar. Op datzelfde moment gooit Apple de virtuele assistent op de iPhone open voor ontwikkelaars. Het lijkt erop dat deze mogelijkheden nog niet beschikbaar komen op de Mac.