Apple gooit Siri open voor ontwikkelaars

Siri

Ontwikkelaars kunnen voortaan diensten gaan ontwikkelen voor Siri. Het aantal diensten is helaas beperkt, maar onder meer het versturen van berichten en het starten van VoIP-gesprekken wordt mogelijk via de spraakasisstent

Een andere handige functie is dat je sport-apps kunt gaan besturen met je stem. Ga je hardlopen dan start je je training met je stem en ook pauzeren en stoppen kan zonder dat je aan je telefoon hoeft te zitten. Superhandig, want veel sporters dragen hun iPhone bijvoorbeeld in een band om hun arm.

Ook het bestellen van een taxi kan straks met Siri. Onder meer Uber wordt dankzij de nieuwe mogelijkheden ingebouwd in de virtuele assistent.

Ontwikkelaars krijgen toegang tot Siri op de iPhone

Siri in het toetsenbord

Apple gaat de technologie van Siri ook op een andere manier inzetten. Vorig jaar kwam Apple al met ProActive, waarbij je iPhone bijvoorbeeld een app-suggestie op je lockscreen ging tonen en je ging waarschuwen als er een file staat op de route naar je werk. Dit jaar komt Siri-technologie naar het toetsenbord.

Hierdoor krijg je relevante suggesties via het toetsenbord. Bijvoorbeeld als je een afspraak wilt plannen, dan gebruikt het toetsenbord je agenda om te kijken wanneer je kunt bijvoorbeeld ook op die manier relevante contacten of locaties delen.

De deep learning-technieken die hier voor worden gebruikt draaien uit privacy-overwegingen allemaal lokaal op je iPhone, er wordt geen extra data opgeslagen in de cloud.

Het duurt nog even tot je gebruik kunt maken van de vernieuwingen. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met Siri, maar het werkt pas in iOS 10 dat dit najaar beschikbaar komt. Tegelijkertijd zal de spraakassistent ook voor de Mac beschikbaar komen.