Google en Apple kwamen onlangs beide in het nieuws, omdat de bedrijven luisteren naar opnames van spraakopdrachten om hun spraakassistenten te verbeteren. Nu zeggen de beide bedrijven te stoppen met deze programma’s. In het geval van Google is dit tijdelijk.
Het idee van de programma’s is simpel: als je tegen Siri of de Google Assistent praat, worden je opdrachten opgenomen. Die opnames worden soms naar mensen gestuurd die voor de bedrijven werken, om ze uit te schrijven. De audiofragmenten zijn geanonimiseerd en niet naar jou te herleiden.
Met de uitgeschreven stukken moeten de spraakassistenten verbeterd worden. Zo is te ontdekken of de assistent wel het juiste antwoord heeft gegeven, en of de assistent per ongeluk is gaan reageren. Soms denkt deze namelijk dat je “OK, Google” of “Hey, Siri” zegt, terwijl dat niet zo is. In die gevallen wordt de audio ook opgenomen.
De reden dat ook deze opnames beluisterd en uitgeschreven worden, is zodat de spraakassistent verbeterd kan worden om in de toekomst niet meer te reageren als dat niet nodig is. Maar dat betekent dus wel dat iemand mogelijk die ene ruzie tussen jou en je partner gehoord heeft. Het is niet mogelijk om te herleiden van wie de opnames zijn.
Tijdelijk stopgezet
Nu worden de programma’s dus stopgezet. Google doet dit tijdelijk en vooral in Europa, om te kijken hoe het duidelijker kan maken wat het met gegevens doet, schrijft Tweakers. Hoe lang de pauze duurt, is onbekend.
En ook Apple zet zijn programma stil, al doet dit bedrijf dat wereldwijd, schrijft TechCrunch. Apple zegt dat het onderzoek gaat doen naar zijn eigen praktijken. “Daarnaast komt er een toekomstige software-update waarin gebruikers kunnen kiezen of ze meedoen aan grading (het programma van Apple, red.).”
Overigens is het beluisteren van de audiofragmenten een industriestandaard. Niet alleen Google en Apple doen dit, maar ook Amazon heeft mensen die luisteren naar fragmenten van spraakopdrachten aan zijn assistent. Dit programma blijft wel doorlopen.