Apple geeft toe dat stagiairs illegale hoeveelheden overuren draaiden bij productie iPhone X

Apple iPhone X

Middelbare scholieren die stage liepen bij Foxconn hebben hun legale aantal werkuren overschreden toen ze werkten aan de productie van de iPhone X. Dat meldt de Financial Times. Apple heeft het bericht inmiddels bevestigd.

Volgens de Financial times werkten 3.000 middelbare scholieren tussen de 17 en 19 jaar oud binnen het bedrijf als onderdeel van een werkervaringsprogramma dat drie maanden duurde. Zes scholieren stellen tegenover de krant dat ze regelmatig dagen van 11 uur maakten, waarbij ze de iPhone X in elkaar zette. Dit was in een fabriek in Zenghzou, China. Onder de Chinese wetgeving mogen scholieren maximaal 40 uur per week werken.

De studenten zelf stellen dat de school ze verteld had dat ze zo lang moesten werken, wilden ze hun diploma behalen. Foxconn ontkent dit. “We worden door onze school gedwongen om hier te werken. Het werk hier heeft niets met onze opleidingen te maken”, aldus Ms. Yang, een 18-jarige scholier die studeert om conducteur te worden.

Een 18-jarige scholier claimt zelfs dat hij 1.200 iPhone X’en per dag in elkaar moet zetten. Hieraan deelnemen zou verplicht zijn.

Vrijwillig

Apple heeft bevestigd dat bij een controle bleek dat de scholieren een illegale hoeveelheid overuren draaiden. Het bedrijf ontkent echter dat ze hiertoe gedwongen werden. “We hebben bevestigd dat de studenten vrijwillig werkten en compensatie kregen. Ze hadden echter geen overuren mogen draaien.”