Numrush

Apple helpt Britse inlichtingendiensten bij onderzoek naar aanslagen

Apple helpt de Britse inlichtingendiensten bij het onderzoek naar de recente aanslagen in Londen en Manchester. Het bedrijf deelt metadata van de communicatie tussen verdachten met de Britten, maar de inhoud van berichten niet. Deze is versleuteld.

Een verrassing is dit niet, want het is bekend dat Apple vaker informatie afgeeft als daar een gerechtelijk bevel voor is en dit wettelijk verplicht is. Toch zal het bij veel mensen verbazing oproepen, omdat Apple juist een voorvechter is van privacy en zich inzet op encryptie. Volgens Apple sluit het één het andere niet, sterker nog: het delen van metadata zorgt dat het verzwakken van encryptie niet nodig is, stelt CEO Tim Cook tegenover Bloomberg.

Hij denkt dat metadata zeer relevant kan zijn voor dit soort onderzoeken en dat dat de noodzaak wegneemt om encryptie te doorbreken, stelt Cook. “Metadata is, als je een profiel samenstelt, heel belangrijk.” Hij voegt er aan toe dat Apple niet massaal metadata van gebruikers deelt met inlichtingendiensten. “Het gaat om zaken waarbij we informatie hebben en ze door het juridisch proces zijn gegaan om deze te bemachtigen. We geven het niet gewoon weg, maar gaan daar zeer zorgvuldig mee om.”

Maatregelen

De Britse premier Theresa May riep na afloop van de aanslag in Londen op voor hardere maatregelen om extremisme in te perken. De afgelopen jaren werden er allerlei vergaande voorstellen gegaan op terrorisme tegen te gaan, maar die tegelijkertijd een zeer grote inbreuk hebben op de privacy van de Britten.

Vorig jaar werd in het Verenigd Koninkrijk een wet aangenomen die providers verplicht de metadata van alle Britse internetgebruikers op te slaan. Een verbod op encryptie of de verplichting om achterdeurtjes in te bouwen kwam er toen niet, maar de discussie daarover blijft maar terugkeren.