Wetsvoorstel gelekt: Britten willen verplichte achterdeurtjes in encryptie

Het Verenigd Koninkrijk zou wel eens het eerste westerse land kunnen worden waar verplicht wordt dat encryptie achterdeurtjes bevat, zodat inlichtingendiensten communicatie kunnen inzien. In het land gaan al jaren stemmen op om dit wettelijk te regelen, maar tot nu toe is het er niet van gekomen. De Open Rights Group zegt nu een nieuw wetsvoorstel in handen te hebben, waarin de verplichte inbouw van achterdeurtjes in encryptie uit voortvloeit.

In de wet is geregeld dat Britse providers bij een verzoek van de overheid binnen 24 uur toegang moeten bieden tot alle communicatie van burgers, inclusief versleuteld verkeer. Hoe dat in de praktijk geregeld zal moeten worden is onduidelijk. Veel versleuteling is onderdeel van diensten die door internationale bedrijven worden aangeboden.

Desondanks zou de wet er voor kunnen zorgen dat het gebruik van end-to-end-encryptie verboden wordt. En dat al het internetgedrag van burgers dus wordt gevolgd. Overigens krijgen Britse inlichtingendiensten geen vrijbrief om die mogelijkheid zomaar in te zetten. Er moet wel expliciet goedkeuring worden verkregen.

Metadata

In het Verenigd Koninkrijk wordt nu al jaren gediscussieerd over encryptie. Al regelmatig gingen er stemmen op om encryptie van communicatie of apparatuur te verbieden. Tot nu toe haalden deze voorstellen het nooit. Wel werd vorig jaar ingestemd met een wet die de massale opslag van metadata over het gedrag van Britse internetters verplicht. De nieuwe wet zou een volgende stap zijn.

Of dit nieuwe wetsvoorstel het haalt is afwachten. Volgens verschillende Britse media is het voorstel voorgelegd aan internetproviders en waarschijnlijk op die manier bij de Open Rights Group terechtgekomen.

Op 8 juni 2017 zijn er verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De kans bestaat daardoor dat het nieuwe wetsvoorstel uiteindelijk nooit zal worden behandeld omdat een nieuwe regering er van afziet.