Apple komt met Home App om je huis te besturen via HomeKit

Home voor de iPhone

Twee jaar naar de aankondiging van HomeKit, Apple’s platform om smart home-producten met elkaar te verbinden, komt Apple met een speciale iPhone-app om HomeKit aan te sturen: Home. Tot nu toe waren de instellingen van HomeKit een beetje weggestopt in de apps die hoorden bij de smart home-producten en de instellingen van iOS. Veel HomeKit-pioniers gebruikten daarom apps van externe ontwikkelaars.

Met de Home app kun je de verschillende apparaten en kamers in je huis makkelijk bedienen en kun je allerlei voorgeprogrammeerde programma’s klaarzetten die je makkelijk kunt activeren. De app gaat geofencing ondersteunen zodat je bepaalde functies kunt automatiseren op het moment dat je thuis komt of weggaat.

Door de Apple TV als een soort hub te gebruiken kun je de HomeKit-apparaten in je huis ook besturen als je niet thuis bent. Dat is namelijk een Apple-apparaat in je huis dat in principe altijd aanstaat. Heb je geen Apple TV, dan werkt de Home app alleen als je op je eigen wifi-netwerk zit.

Het aansturen van je huis komt met deze update ook beschikbaar voor de Apple Watch en wordt het onderdeel van het Control Center in iOS.

Beperkt aantal producten

De app is een uitbreiding van HomeKit die erg welkom is voor het platform. Helaas blijft het zo dat slechts een beperkt deel alle smart home-producten HomeKit ondersteunt. Heb je bijvoorbeeld een thermostaat van Nest of Toon, dan kun je deze niet gaan aansturen via de Home app.

Je moet dus heel bewust producten kopen die door Apple worden ondersteunt en Apple stelt hiervoor strenge eisen aan fabrikanten. Ze moeten bijvoorbeeld speciale technologie in de hardware inbouwen voor de authenticatie en beveiliging. Dit om beveiligingsproblemen te voorkomen.

De Home-app is onderdeel van iOS 10 en komt dit najaar beschikbaar.