‘Apple in vergevorderde gesprekken voor overname chip-afdeling van Intel’

Apple, Box

Iedere smartphone heeft chips nodig, en Apple gebruikt al enige tijd die van Intel. Maar het is natuurlijk goedkoper als je die van jezelf kunt gebruiken. De iPhone-fabrikant zou dan ook in vergevorderde gesprekken met Intel zijn om de afdeling voor modem-chips in smartphones over te nemen, stellen ingewijden tegenover The Wall Street Journal.

Met de overname van de afdeling trekt Apple alle ontwikkelingen voor chips in zijn apparaten zijn eigen huis in. Dat scheelt in de kosten, en het bedrijf krijgt er ook direct veel meer controle over. Overigens maakt het bedrijf al zelfs chips voor zijn iPhone en Apple Watch.

Goedkoop is de deal echter niet. Het draait namelijk om een portfolio aan patenten en werknemers dat in ieder geval een miljard dollar waard is. De ingewijden stellen dat er ondanks die prijs volgende week een deal kan liggen, mits de gesprekken niet stopgezet worden.

Goed voor beide partijen

De deal is niet alleen voor Apple goed. Intel kan met de overname een stuk van zijn bedrijf afstoten dat steeds minder verdiend. Volgens een bron bekend met de prestaties van het bedrijf, verliest de smartphone-afdeling nu ongeveer een miljard dollar per jaar.

Mocht Intel de smartphone-wereld daadwerkelijk verlaten, dan blijft het echter alsnog aan 5G-technologie werken. Apple krijgt de ontwikkeling aan chips met die technologie dan ook in handen, waardoor er dus concurrentie ontstaat. Het scheelt Apple natuurlijk wel een aantal jaren qua ontwikkeling.

De twee partijen zijn dan ook al een jaar lang af en aan in gesprek over een overname. Die gesprekken werden stopgezet toen Apple een meerjarige overeenkomst voor het leveren van modems opzette met Qualcomm. De gesprekken werden echter snel weer hervat.

Foto: Shutterstock.com