Apple loopt vertraging op met uitrol van HomeKit

Het duurt nog minimaal tot aan het voorjaar voordat de eerste producten die gebruik maken van Apple’s HomeKit in de winkels komen, zo meldt Recode.

Dat is bijna een jaar na de aankondiging van HomeKit tijdens de keynote van Apple vorig jaar juni.

HomeKit is het platform van Apple dat het mogelijk maakt om huishoudelijke apparatuur, zoals lampen of witgoed, te bedienen vanaf een iPhone of iPad. Voordat apparaten via HomeKit kunnen samenwerken, moet er eerst een speciale chip in verwerkt worden.

Eén van de redenen voor de vertraging is het feit dat Apple pas in november is gestart met het MFI (Made for iPhone/iPad/iPod) Licensing programma om de producten te certificeren.

Ook de hoge eisen die Apple stelt aan hardware- en chipfabrikanten hebben bijgedragen aan de vertraging. Zo heeft Apple in oktober pas de specificaties bekend gemaakt waaraan de chip moet voldoen, waardoor Broadcom de chips pas in november heeft kunnen ontvangen.

Apple geeft aan dat het liever met een goed eerste product komt, dan dat het zo snel mogelijk een nieuw product op de markt wil brengen. Dat is enerzijds goed nieuws, maar anderzijds betekent het dat één van de toonaangevende functies van iOS 8 nog steeds niet gebruikt kan worden.