Apple heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de zogenoemde ‘spionagewet’ die door de Britse overheid is voorgesteld. Volgens Apple zorgt deze wet ervoor dat de beveiliging van de persoonlijke data van miljoenen mensen wordt verzwakt, liet CEO Tim Cook eerder al weten.
Met de Investigatory Powers Bil wil de Britse overheid het mogelijk maken om bedrijven te verplichten om mee te werken om toegang te krijgen tot de data op apparaten. Apple is het hier niet mee eens en wil dat de optie voor het versleutelen van de data op bijvoorbeeld iPhones mogelijk blijft, zodat niemand hier verder bij kan behalve de eigenaar van het toestel.
The Guardian laat weten dat volgens Apple de nieuwe wet ervoor zorgt dat de beveiliging verzwakt moet worden wat ten eerste het vertrouwen van de consument schaadt. Daarnaast vergelijkt Apple het nieuwe wetsvoorstel met het leggen van de voordeursleutel onder de mat. Naast dat de overheid er gebruik van zou kunnen maken, zou het ook andere overheden of criminelen een kans geven.
Het wetsvoorstel werd in november voorgesteld door het Britse Ministerie van Binnenlandse zaken en is nu in behandeling. Naast het verplichten om mee te werken aan het toegang verschaffen tot apparaten wil het Britse Ministerie dat de surfgeschiedenis van klanten een jaar lang door internetproviders wordt bewaard. Volgens de providers schaadt dit niet alleen de privacy van gebruikers, maar kost het ook veel geld. Apple is dus niet de enige die bezwaar heeft tegen het nieuwe wetsvoorstel.