Weekendje Parijs? Apple Maps helpt je nu met het OV in de stad

Het is vakantie! En dat is fijn, ook al laat het weer nog wat te wensen over. De kans is dan ook aanwezig dat je besluit deze meivakantie het land uit te gaan, bijvoorbeeld naar Parijs. Apple wil het je daar wat gemakkelijker maken. De kaartendienst Maps heeft namelijk een update gekregen, waardoor je de app nu ook kunt gebruiken voor het openbaar vervoer in de Franse hoofdstad, schrijft TechCrunch.

Op de kaart staan nu ook de metro-, bus- en zelfs Transilien-lijnen. Voor de metro kun je een aparte laag gebruiken, net als in Google Maps. Daarnaast kun je berekenen hoe lang het ongeveer duurt om van punt A naar punt B te komen.

Klik je op een station of halte, dan zie je alle lijnen die vanaf daar vertrekken. Ook krijg je realtime informatie over de eerstvolgende vertrekkende lijnen. Tot slot bevat Apple Maps nu locaties waar je via Autolib-auto’s en via Vélib-fietsen kunt delen. Helaas staat er niet bij of er nog plaatsen in auto’s of fietsen beschikbaar zijn.

Google Maps vs. Apple Maps

Ik noemde eerder Google Maps al even en dat is direct ook een groot punt: Apple is behoorlijk laat met deze informatie. Google Maps heeft het namelijk al jaren en niet alleen voor Parijs. De inwoners van de Franse hoofdstad zullen waarschijnlijk ook niet direct overstappen naar Apple Maps nu de informatie daar beschikbaar is. Vele van hen gebruiken namelijk ook al Citymapper voor ingewikkelde reizen.

Toch zijn er wel een paar interessante verschillen met Google Maps. De kaartendienst van Google vertelt je in Parijs bijvoorbeeld niet wanneer de eerstvolgende bus of metro vertrekt. Daarnaast heeft Apple’s variant alle ingangen van stations in kaart gebracht. Dat is erg handig als je nog nooit in Parijs geweest bent: je hoeft je niet rot te zoeken.

Verder heeft Apple Maps een goede samenwerking met de Watch. Loop je door een stad, dan geeft je horloge twee verschillende soorten trillingen als je moet afslaan. Een variant is voor links, de ander voor rechts. Je telefoon hoef je dan dus niet meer in je handen te houden.

De kans is overigens groot dat ook in Nederland binnenkort OV-informatie wordt toegevoegd aan Apple Maps. Het bedrijf is immers druk met de uitrol van deze functie in Europa en er zijn ook al kleine aanpassingen gedaan in de kaarten-app die een indicatie zijn dat de functie ook bij ons beschikbaar komt, ontdekte iCulture.