Apple neemt Britse startup Semetric over voor muziekanalyse

Apple heeft de Britse startup Semetric overgenomen vanwege de muziekanalyse dienst die de startup heeft ontwikkeld. De overname is onderdeel van Apple’s plannen om de muziekdienst Beats Music opnieuw te lanceren.

In eerder uitgelekte documenten was te zien dat Semetric’s adres was gewijzigd naar het adres van Baker & McKenzie, een advocatenkantoor. Toeval bestaat dat Apple ook geregistreerd staat bij Baker & McKenzie.

Nu de overname een feit is heeft Apple de deal bevestigd. Zij zeggen hierover: “Apple buys smaller technology companies from time to time, and we generally do not discuss our purpose or plan.” Apple heeft dus niet concreet laten weten wat het doel van de overname is.

musicmetric

De muziekanalyse dienst van Semetric, Musicmetric, is in 2008 gelanceerd. Mesicmetric is een dienst waarop platenmaatschappijen en artiesten kunnen zien hoe populair hun muziek is. De dienst meet allerlei gegevens zoals het aantal verkopen, het aantal illegale downloads via torrent-sites en hoe vaak de muziek op YouTube wordt bekeken.

Apple heeft in 2014 de muziek streaming dienst van Beats Electronics overgenomen en is van plan om de dienst te gaan rebranden. De overname van Semetric lijkt verband te houden met deze plannen.

Musicmetric is een vergelijkbare dienst als Echo Nest, die ook gegevens over muziek verzameld. Echo Nest werd vorig jaar overgenomen door muziek streaming dienst Spotify.