Apple News gaat waarschijnlijk betaalde content aanbieden

Apple News

Apple gaat uitgevers waarschijnlijk de mogelijkheid bieden om mensen te laten betalen voor de toegang tot content. Dat melden twee bronnen tegen persbureau Reuters, Apple heeft het niet bevestigd. Op dit moment is Apple News volledig gratis en kunnen uitgevers die hun artikelen erin stoppen enkel geld verdienen met advertenties.

Daar zou nu een betaaloptie bij komen, waardoor Apple News een mix zou gaan bieden van gratis en betaald content. Hoe het betaalmodel er precies uit zou gaan zien en hoe de mix tussen gratis en betaald precies wordt aangeboden is nog onduidelijk. Het voordeel is natuurlijk dat Apple alles al in huis hebt om mensen met een klik te laten betalen voor een artikel of abonnement, dankzij hun Apple ID.

Het eerste waar wij in Nederland bij dit soorten geruchten natuurlijk aan moeten denken is Blendle. Apple zou in de VS een directe concurrent worden van de Nederlandse startup die daar dit jaar van start moet gaan. Aan de andere kant kan het best zijn dat in Apple News niet per los artikel betaald kan worden. En voor ons Nederlanders speelt eventuele concurrentie voorlopig sowieso niet omdat Apple News hier niet beschikbaar is.

De stap van Apple naar betaalde content is in ieder geval niet onlogisch. Qua diensten draait Apple al jaren op betaalde content van derden (muziek, films, apps). Het trekt zich zelfs helemaal terug uit de advertentiemarkt door met iAd te stoppen.